Podosinovik, Or Krasnogolovik, Osinovik - edible mushroom, which experts belong to the second category. However, many lovers of "quiet hunting" value it no less than a white mushroom. It is not inferior to taste and aroma.

Sunser - valuable edible mushroom

Podosinovik

In fact, the Sunsin is the general collective name of several types of mushrooms of the Lecturicinum or Obabok genus at once (Lat. Leccinum) Bolovy family.

There is a lot of appearance Krasnogolovik:

  • pine,
  • spruce,
  • white,
  • red,
  • oak,
  • Black-Cheshui,
  • Vykhozhi,
  • And painted.
All of them are edible. And confusing them with any poisonous double due to the remarkable appearance is almost impossible. Photos of mushrooms eloquently testify to this.

The time for the collection of boletus: The end of summer is mid -autumn. They are found in coniferous, deciduous and mixed forests, often grow with a certain type of tree, Forming a kind of mycorrhism.

So Sosnovy Pine boosts prefers the neighborhood with pine trees. Spruce, oak - their names speak for themselves.

Outwardly red -leggeds of different types can differ significantly. Oak and spruce - chestnut hat, In pine, it is a more saturated red-brown shade. The white boletus has a white color all parts of the fruit body, And in the heterge-a hat of a yellow-brown or red-brown shade.

Colorful boletus are very different from their brothers. Their hat has a pinkish tint, The leg is covered with red scales, and its base is hoarse yellow. At the black -chering boletus, the hat stands out with a rich red color.

An additional sign: All Krasnogoloviki, Despite this variety of forms, have a characteristic feature - their pulp is rapidly darkening, Buying blue, purple and even black color.

Sub -Ninnovikov

What does a false boat look like?

False Sunsin as an independent type of mushrooms does not exist. However, some can nevertheless confuse Obabok with a mountain, or as it is called in the scientific world - gall mushroom (Lat. Tylopilus felleus) with a very bitter taste.

But just once consider the photo, Read the description and tips, how to distinguish a real boletus from false, To calmly collect Obabyans and not worry about your health.

Gall mushroom

False Sunsin, known under the folk name Gorchak or gall mushroom, Very beautiful, What is not surprising. After all, he is almost not eaten by insects, No animals. False Sunsinces are so bitter, that it is simply impossible.

However, they are not referred to as deadly toxic mushrooms, Although toxic substances, which they have, In a large concentration, the liver can harm, violating her work.

Bile mushrooms, Like boot, belong to the Bolovaya family. Their place of growth is quite diverse. They can meet in coniferous and mixed forests from July to October.

One-single randomly taken potty can ruin the whole dish. And not long -term soaking, no heat treatment can remove bitterness. Vice versa, It only intensifies.

Despite this, some mushroom pickers claim a completely reverse. They say, what if the potter is soaked for several days in salt water, Changing the solution two to three times a day, The bitterness will disappear, and mushrooms will become suitable for pickling.

And yet scientists warn, that in this way all toxins are unlikely to leave, and gall mushrooms will be suitable for use.

How to distinguish a real boat from a false Obabak? – Very simple!

  1. Pulp pulp – white or cream, When cut, it acquires a pinkish tint. And the pulp is a boletus, although white, but with the slightest damage or section, it turns rapidly and even blackens. However, this does not affect his taste.
  2. The appearance of the gall fungus is also different from the real Obabake. The false boat on the leg is brown mesh, And his edible relative has black scales or dots.
  3. Gorchak hat is smooth, Its color varies from olive to yellow-brown. The lower side is convex. В молодом возрасте у плодовых тел губчатый слой кремового цвета, но позже он становится грязно-розовым.

Некоторые из грибников, занимающиеся «тихой охотой» не первый год тоже могут иногда ошибаться. Но они считают, что горчак больше похож на сосновый белый гриб или летний белый гриб, а не на подосиновик.

И если сомневаются, кто перед ними, то просто могут лизнуть или попробовать маленький кусочек, который потом выплевывают. Сильная горечь всегда подтверждает их догадку.

Video gallery

Видеообзоры
Подборка видео с описанием и рецептами приготовления гриба
Александр Толстых, о Грибах и Растениях Своими Словами, ПРОСТЫЕ РЕЦЕПТЫ С АНЕЙ

Symptoms of poisoning and first aid

Ложный подосиновик является несъедобными грибом, однако он не ядовит. Опасна его горечь, которая содержит токсические вещества, негативно действующие на печень. Но съесть так много горчаков за один раз, чтобы вызвать отравление, практически невозможно. Вот почему интоксикация ними встречается довольно редко. Происходит это преимущественно из-за употребления консервированных горчаков, поскольку уксус и специи частично маскируют неприятный вкус.

Однако и в таком случае основные симптомы отравления ложными подосиновиками появляются не сразу, а лишь через несколько недель. Конечно, непосредственно после употребления блюда могут возникнуть слабость и головокружение, но они быстро проходят.

А когда в печени скопится достаточно токсинов, они начнут ее разрушать. Только тогда появятся признаки поражения этого органа в виде нарушения желчеотделения. Иногда, при несвоевременной диагностике и лечении возможно развитие цирроза печени.

Поскольку острого отравления сразу после употребления горчаков не бывает, первую помощь обычно не оказывают. Случается, что человек уже давно забыл, когда их попробовал, и вдруг появляются симптомы поражения печени. Конечно, он никак не может понять причину заболевания. А во всем могут быть виноваты некогда съеденные ложные подосиновики…

Sources of information
Podosinovik // Большая советская энциклопедия : [V 30 т.] / гл. order. A. M. Прохоров.