Polish mushroom and other edible mosses are popular among mushroom pickers due to their long fruiting season. In the forests there are mossy false and edible, Photo in an article with a detailed description will help a beginner learn to distinguish them and not make mistakes when collecting.

Mokhovik - a genus of tubular mushrooms. The name of the genus occurred due to that, that his representatives are often growing among the moss. The main distinguishing property of edible mosses – pulp with a yellow shade on the cut blue. There are no poisonous doubles, but with some conditionally sedentary and inedible mushrooms, they can be confused.

Species diversity and description of mossy

You can recognize edible mosses according to the description: They have a convex hat before 10 cm in diameter, which with the growth of the fruit body is flattened, velvety to the touch.

Color depends on the type:

  • Red. Brown or raspberry color. Tubular layer - yellow, Sometimes with olive tint.Mookhovik is red
  • Polish. Brown-brown, dark brown or chocolate-brown color.Polish mushroom
  • Green. The fruit body of yellow-olive.Green
  • Cracking or colorful. Burgundy or brown hat, covered with small cracks, Sometimes with a pink tint. The leg is light yellow with a red base, White or cream pulp.motley

How to distinguish a false moss from the present

There are many varieties of mushrooms, who are similar to real representatives of the genus. They are called false, They are little edible, But not poisonous. Varieties, The following:

To figure it out, how to distinguish a false moss from the edible will use the description and photos.

Mokhovik is parasite

Mokhovik is parasite

This rare false moss carries fruit from summer to autumn. Most often grows on living fruit bodies of false raincoats, refers to inedible due to the unpleasant taste of the pulp.

For recognition, use photos and description in the guide of mushrooms. Fruit bodies of the mossy parasitic parasitic, The diameter of the mushroom hat 2-7 cm. She is convex, Its surface is velvety, Oily, yellow, nut or ocher brown.

Мякоть светло-желтого цвета, не имеет запаха, не синеет. Трубочки крупные и широкие — от 3 to 7 мм желтоватых оттенков, ребристые по краям.

Высота ножки от 3 to 6 cm, thickness – 0,8-1,5 cm. Она сплошная, cylindrical shape. Spore brown powder with olive tint.

Pepper mushroom

Pepper mushroom

Another false moss – Pepper oil. Consider, what a pepper mushroom looks like. The fruit body is painted in different shades of brown. The leg is slightly lighter than the hat, The base of the mushroom is yellow.

The pepper has a hat before 7 cm in the diameter of the rounded-conap, which is flattened over time. Its surface is smooth, adhesive to the touch, In dry weather – Brilliant, the skin is not removed from it.

The pulp is yellow, Lovely. The tubes are large, angular. Spore powder of a brown-yellow or brown-brown shade.

The leg curved, Continuous, cylindrical shape, It becomes thinner. The pepper is identified by a gray-yellow or gray-brown section of the pulp on the leg, which over time becomes red.

The pulp is dense, Fragile. Интересным является то, что она имеет острый вкус перца. Благодаря этой особенности в сухом виде и в небольших количествах применяется в качестве приправы.

Это вид, который растет поодиночке или группами из 2-3 things. Его можно встретить в сосновых лесах, режев ельниках, смешанных и лиственных лесах севера зоны умеренного климата. Fruit from July to October.

Gall mushroom

Gall mushroom

Желчный гриб отличается горьким вкусом мякоти, который усиливается во время приготовления, из-за чего его называют горчаком.

Это не гриб моховик, хоть и является представителем одного с ним семейства — Болетовые. У горчака размер больше положенного для съедобных моховиков. Шляпка в диаметре достигает 10 и даже 15 cm. По форме она напоминает полушарие, которое со временем уплощается.

Шляпка сухая, у молодых представителей – velvety, а при повышении влажностиклейкая. Цвет плодового тела коричневый с желтоватым, бурым, сероватым, режес каштановым оттенком.

Трубчатый слой прирос к ножке, белые трубки с возрастом розовеют, and when pressed with a finger they become red. The pores are small, various shapes. Disputes of pink shades.

The leg is large, Reaches 12,5 cm in height and 3 cm in thickness, cylindrical or pin -shaped, вздутая книзу, как у боровика. У нее волокнистая структура, цвет желтый с охряным, или коричневатым оттенком, кверху становится светлее с темным сетчатым рисунком.

Мякоть без запаха, white. Besides, что обладает характерным вкусом, при контакте краснеет. Горчак никогда не червивеет.

Местами произрастания желчного гриба являются хвойные леса с кислой плодородной почвой. Часто встречается у основания дерева или на гнилых пнях по одному или группами. Fruit from June to October.

Chestnut mushroom

Chestnut mushroom

Единственные грибы моховики, которые относятся к 1 категории по съедобным качествампольские или каштановые. Это наиболее популярные, после белых, mushrooms.

Название «каштановый» носит еще один лжемоховик — гиропорус каштановый. It grows in small groups in a dry place, Creating mycorrhizes with oak, by noise or pacifier, реже – With pine. Prefers sandy soil. Fruit from July to September. This is rare, The view entered in the Red Book.

A standard hat has a red-brown or chestnut shade. Loses velvety with age, It becomes smooth, cracked in dry weather, and short tubes change color from white to yellow, Drill when pressed. The pores are small, rounded. Disputes are yellowish.

Leg of lighter tones, than a hat, Cylindrical, thickened below. Может быть полой или иметь пустоты в мякоти. Высотой до 8 cm, шириной до 3 cm. Мякоть белая или желтоватая, со слабым запахом и вкусом лесного ореха.

Video gallery

Видеообзоры
Подборка видео с описанием
Просто отдых, Зина Агаркова, Загородный

Let's talk about secrets

Чаще всего съедобные моховики растут у подножья деревьев или пней, во мху. Синий оттенок срез приобретает через 5 секунд из-за контакта с воздухом. Ножка на срезе вначале синеет, затем буреет, а потом снова становится светлой.

Sources of information
  1. Дермек А. Mushrooms. — Братислава: «Словарт», 1989.
  2. Дермек А. Mushrooms. — Братислава: «Словарт», 1989.
  3. Глухой гриб // Большая советская энциклопедия : V 66 T. (65 T. And 1 доп.) / гл. order. O. Yu. Шмидт. — M. : Советская энциклопедия, 1926—1947.