1123 photoEvery fan of quiet hunting knows, That the fly agaric are poisonous. Meanwhile, There are harmless and conditionally safe representatives of this kind. All over the world, the attitude to these mushrooms has long changed, And in some countries, family representatives are considered a delicious product. One of these is the fly agaric gray - pink.

Description and characteristic of an edible mushroom

The fly agaric is gray-pink (Amanita reddening) Known also, As a fly agaric, Flywoman pearl or fly agaric pink. Representative of the genus Amanita, Refers to the Amanitaceae family.

Pink fly agaric - delicacy for the sophisticated!
A hat of a small diameter, within 6 – 20 cm, Dirty pink shade, warty gray cereal. At first rounded or ovoid, but in the process of maturation it becomes more outstretched. During the rain, mucous spots are noticeable on it.
1223 photo
Gimenofor is a part of a fruit body, the hymn (Mushroom disputes). In other words, this is the lower part of the hat. Muhomor has a plate, blushes when in contact with something. The plates are white, wide, Free. Spores of ellipseal shape.
Pink fly agaric - delicacy for the sophisticated!
The leg does not exceed 20 cm. Cylindrical, Hind down. Bugorman, white or pink, It has a tuber -shaped thickening, Field structure, in young mushrooms. As it matures, a characteristic pink color and pronounced grooves acquires. Thickening is subjected to frequent insect attacks, who put down the larvae in it.

The structure of fly agaric is fleshy, does not have a pronounced smell. The cut first acquires a pink shade, And over time it becomes blood-red.

IMPORTANT. Flyer-pink flyer is safe and tasty, but the search should be entrusted only to experienced mushroom pickers!

The blushing fly agaric is not listed in the Red Book, Its collection is limited only by personal taste preferences.

A little story

First described and appropriated the binomial name to this species Elias Magnus Fris in 1821 year.

Time and place of fruiting

This type of fly agaric prefers deciduous and coniferous forests, forming mycorrhizes with trees (Symbiosis of the roots of the plant and mushroom).

Reactive, but loves a moderate climate. The pearl fly agaric grows in small groups and often occurs from mid -spring to late autumn.
Лучше всего гриб чувствует себя в зоне умеренного климата Северного полушария. Также его можно встретить в Южной Африке и почти на всей территории России.
ATTENTION. It is very important to be able to distinguish a pearl fly agaric from other types. The main distinguishing feature is the presence of redness of the pulp and legs at the place of damage.

False doubles

Even if the mushroom is considered safe, It should be remembered about individual intolerance. It is also important to consider the area, in which he sprouts.

View Morphology Habitat The main danger
The flywoman is royal (Amanita Royal)1224 photo Hat from 7 to 16 cm, Sherrovid in young mushrooms and almost flat in adult individuals. The coloring is dark brown, Olive-red, Sometimes gray-yellow. The leg is thin, No more 20 cm in length, с заметным шаровидным утолщениям внизу. Мякоть гриба желтовато-белая, не обладает специфическим запахом. Предпочитает влажные хвойные леса европейской части России. Also representatives were discovered in Korea and in Alaska. Is a poisonous and highly toxic representative of the kingdom due to the content of the muscimol, causing damage to the nerve endings.
The fly agaric is thick, The fly agaric is stocky (Amanita Excelsa)1225 photo The hat does not exceed the diameter in 12 cm, Brown, silver-brown with light gray residues covered. The pulp has a faint smell of turnips. Easily tolerates drought and is a common everywhere The mushroom is considered conditional and outlet, however, because of its similarity to other representatives of fly agaric, which are very poisonous, сбор и употребление данного вида не рекомендуется.
Леопардовый или серый гриб (Amanita pantherina)1226 photo По своему внешнему виду он практически идентичен Amanita rubescens Встречается во всех типах лесов Северного полушария Несмотря на то что этот гриб внесён в Красную книгу России, он опасен. В его состав входят мускарин, мускаридин, гиосциамин. Из-за такого состава пантерный мухомор крайне токсичен. Poisoning can lead to death.
Pale execution (Amanita Phalloids)1227 photo The hat rarely reaches 15 cm, mostly 10 cm. It has a silky skin, greenish-olive color. Hat, по мере старения гриба приобретает плосковыпуклую, распростертую форму. Ножка тонкая и не превышает 20 cm, с зеленоватыми прожилками и расширением в нижней части. Бледная поганка предпочитает влажные леса. В засушливых районах встретить ее сложно. Не прихотлива к типу почв и лучше всего чувствует себя в лиственных лесах (в хвойных произрастает крайне редко). Крайне опасна. В теле и ножке находится огромное количество фаллоидина, который является тяжёлым токсином, поражающим паренхиматозные органы.

The table shows photos, on which you can see, that despite the clear similarity, Doubles still have a number of differences from pearl fly agaric.

Reference. В местах произрастаниям серого гриба практически нет насекомых. Любая букашка скорее всего погибнет при контакте со шляпкой или ножкой.

The difference from the poisonous fly agaric panther

Отличить этих двух представителей рода друг от друга не так уж и сложно. Несмотря на практически идентичный внешний вид, пантерный мухомор никогда не изменяет цвет мякоти при повреждении (серо-розовый всегда краснеет).

Assessment of taste, Therapeutic properties, benefits and possible harm

Вкус мякоти отдаленно напоминает курятину с еле уловимым привкусом мухомора, которому нельзя дать точной оценки.

Лечебные свойства обусловлены наличием в мякоти бетаина (биологически активное, витаминоподобное вещество). Применяется в качестве биологической добавки, входит в состав препаратов, призванных улучшать работу печени.

Проводятся исследования в области применения бетаина для лечения болезни Альцгеймера, раковых заболеваний и в качестве средства для снижения веса.

Also, the gray-pink fly agar, Possessing hemolytic properties. Destroys cell membranes of red blood cells, введённый внутривенно вызывает смерть от геморрагического отека легких. Однако разрушается под действием высоких температур (higher 80 ºС) And, попадая в желудок, не усваивается, соответственно, не наносит вреда.

Primary processing and recipes for cooking

Counts, что можно употреблять гриб в сыром виде, но в основном его жарят после предварительного проваривания, при этом рекомендуется сливать первые порции воды после закипания. Мухомор подходит для маринования и соления любыми способами. Сушеные плодовые тела используют для приготовления супов и соусов.
Помимо прочего, гриб можно замораживать после варки, он сохранит все свои свойства в течение года. При термической обработке важно помнить, что воды по объему должно быть в 3 times more, чем грибов. Использовать ее в качестве бульона строго запрещено.

Video gallery

Видеообзоры
Подборка видео с описанием и рецептами приготовления гриба
Ирина Мазур, Гриби України / Грибы Украины, Грибоведы РФ TV

Interesting facts about medicinal fungus

  1. Серо-розовый мухомор устойчив к воздействию абиотических факторов. Он растёт даже в Африке.
  2. Спиртовая вытяжка из гриба помогает бороться с золотистым стафилококком.
  3. Calorie content 100 гр свежих мухоморов равна 22 kcal.
  4. Съедобные грибы можно выращивать на своём участке при наличии дерева — симбионта. Для этого берут сухую шляпку, готовую к спороношению, разрезают и смешивают ее с землёй. При недостатке влаги обильно поливают.

Mushrooms, безусловно, полезный и ценный продукт. However, нужно быть очень внимательным при их выборе. Если вышли на тихую охоту, нельзя забывать о мерах безопасности. Собирать следует только те грибы, которые знаешь наверняка. Экспериментировать здесь неуместно, и это может закончиться летально.

Sources of information
  1. Вавриш П.О., Горовой Л.Ф. Грибы в лесу и на столе. — TO.: «Урожай», 1993
  2. Mushrooms: Directory / Пер. с итал. F. Двин. — М.: «Астрель», «АСТ», 2001
  3. рюнерт Г. Mushrooms / пер. с нем. — M.: «Астрель», «АСТ», 2001
  4. Лессо Т. Mushrooms, determinant / пер. с англ. L. IN. Гарибовой, With. N. Лекомцевой. — M.: «Астрель», «АСТ», 2003
  5. Уду Ж. Mushrooms. Энциклопедия = Le grand livre des Champignons / пер. с фр. — M.: Астрель, АСТ, 2003