1396 photoMushrooms of the genus of lands are not popular among lovers of quiet hunting, And in vain. They are very nutritious, and with proper preparation, many ailments help to heal. Irreplaceable in the treatment of alcohol dependence. The external resemblance to the bubble scares away, Therefore, the mushroom is undeservedly in oblivion.

Description of the mushroom

The dawn is flickering (Lat. Co -prinellus micaceus) - Mushroom, belonging to the Psatirellov family (Psathyrellaceae), р coprinellus (Silnelus or a seal). Previously, he was attributed to the Navoznikov family (Co -prinaceae), now disbanded. Another name Coprinellus Micaceus is a dungstick crumbling.

Flying mushroom - a flickering - a guess or a cure for all diseases?
At the early stage of development, the hat has an ovoid, Then the bell -shaped shape, but not revealed to the end. Its diameter varies to 1 to 4 cm. Hats are yellow-brown, yellow-brown. In the central part, the color is more intense, It brightens to the edges. The outer surface of the hat is homogeneous with traces of folds from plates.
Reference! Grain scales are visible on the surface of the hat, who shine in the sun, and in rainy weather is washed off. Hence the name of the mushroom.

Flying mushroom - a flickering - a guess or a cure for all diseases?The lower part of the hat (gimenofor) Bright, It has a plate structure. The scorching davoznik is subject to autolysis: The hymenopher is rapidly darkening and decomposes.

Flying mushroom - a flickering - a guess or a cure for all diseases?The pulp on the cut is thin, Tender, Fragile, Closer to the leg is fibrous. Has a white or whitish-gray color, The taste is sour, It does not smell. The leg is long, white, Empty inside. Smooth on the surface, Silent is silky. No rings.

A little story

Mushrooms were described in the first half of the 19th century by the French scholarly botanik, Jean Batista Francois Pierre Billar.

Time and place of fruiting

Mushrooms grow in groups. Love deciduous and mixed forests, Parks. Grow on trunks and stumps. Meet on the basis, fertilized with plant remains. Habitat is wide enough.
He includes summer villages, городские зоны отдыха, PNI in settlements, Even courtyards near houses, Landfills, beds, Compost heaps. The mushroom grows in a temperate climatic zone.

It fruit fruit in the period from spring to autumn. It can be seen until the first frosts. The first single specimens appear in May, Mass fruiting is observed in June and July. Unfulfilled growth falls on August-October.

Reference! The only habitat, which the mushroom "avoids", – These are coniferous forests. The scorching man prefers to live on a trunk of deciduous trees. It can be found on rotting wood.

Doubles

Dovoznik is characterized by vivid characteristic features, It is well recognized. Similarity with other mushrooms is present within the framework of the family. Their exact amount cannot be called, since some representatives transfer to other births, groups.
According to morphological signs, a crumbling dawn is like a dawn of a home. Is it true, The latter has red mycelium on the leg and lives separately. Родственные связи можно найти с ивовым чернильным грибом, но его шляпка морщинистая и имеется покрывало у основания.

Определить различия с ивовым навозником сложно даже профессионалам.

1397 photo
Навозник домашний

Assessment of taste, Pre -processing and recipes for cooking

Гриб относится к условно-съедобным. Разрешено употреблять в пищу только шляпки молодых экземпляров. Несмотря на сомнительный внешний вид и пресный вкус, гриб обладает множеством полезных свойств.

Reference! IN 100 г продукта содержится 46% белков, 5% жиров, 49% углеводов. Пищевая ценность составляет 22 kcal.

В состав мякоти входит 90% воды, остальное полезные витамины и микроэлементы:

  • тиамин;
  • рибофлавин;
  • холин;
  • минералы (кальций, магний, potassium, phosphorus, натрий, марганец, цинк, селен, железо, copper);
  • аминокислоты;
  • глюкоза;
  • фруктоза;
  • никотиновая, пантотеновая, фолиевая кислоты;
  • насыщенные и полиненасыщенные жирные кислоты;
  • тирозин и гистидин;
  • трипсин и мальтаза;
  • полиозы.

Собирают грибы, пластинки которых белого цвета. Preparation should be done right away, Until the autolization has begun. Mushrooms do not recommend mixing with other "relatives".

They should be boiled during 20 minutes, Drain the water. Грибы можно готовить различными способами:

  • сушить;
  • fry;
  • marinate;
  • тушить;
  • консервировать;
  • замораживать.

Собирают в основном шляпки, поскольку они полезные, чистые, не крошатся. Грибы важно успеть приготовить не позднее, than through 3 часа после сбора, так как к тому времени они потемнеют и станут несъедобными.

Сохранить вкус и целебные свойства помогает медленное приготовление.
Некоторые кулинары делают из навозника приправу. Сухие грибы растирают в порошок, добавляют другие ингредиенты. Запах специи похож на аромат шампиньонов.
Немногие решаются употреблять гриб в пищу. Его отталкивающий внешний вид, незнание правил приготовления, быстротечность сделали навозника мерцающего непопулярным.

The action of the mushroom with alcohol and the use of alcohol dependence

Навозники крошащиеся не сочетаются с алкоголем. Они содержат вещества, вызывающие отравление. К первым признакам относят:

  • повышение температуры;
  • тахикардию;
  • рвоту;
  • нарушение речи;
  • ухудшение зрения.

Алкогольные напитки разрешается употреблять спустя несколько суток после поедания грибов.

IMPORTANT! Навозники мерцающие применяют в антиалкогольной терапии. Грибы содержат вещества, задерживающие процесс переработки алкоголя. Все представители семейства имеют такое свойство.

Лекарство от алкоголизма применяется в одной из форм:

  • ректальной (свечи);
  • порошкообразной;
  • капсульной;
  • в виде питьевых растворов.

Лекарства, изготавливаемые дома, не должны содержать спирта. Все готовится на воде. Лечение от алкогольной зависимости грибами не подходит, если человек страдает сердечно-сосудистыми заболеваниями, имеет проблемы с желудком, печенью, почками, заболевания дыхательной системы. Не исключена аллергическая реакция на гриб.

Video gallery

Видеообзоры
Подборка видео с описанием и рецептами приготовления гриба
Сергей Жигалов, NewMushroom. Лесной Дневник, МыТаежные

Interesting facts

The dawn is flickering – недооцененный гриб. В нем содержатся полезные вещества, снижающие кровяное давление, обладающие противоопухолевым, кровоостанавливающим, противовоспалительным действием. Гриб является антиоксидантом, помогает выводить токсины и тяжелые металлы.
Навозников объединяет свойство разлагаться спустя несколько часов без обработки. Растворившиеся ткани образуют темное пятно, по консистенции напоминающее кашу. В старые времена ее использовали в качестве чернил.
The dawn is flickering, как и другие представители семейства, содержит коприн – вещество, блокирующее распад алкоголя. Благодаря такому свойству грибы используют в лечении алкогольной зависимости.

Мерцающий навозник – гриб, растущий повсеместно в лесах России и ближнего зарубежья. Неопытные грибники нередко принимают его за опенка, однако он не так безобиден, как кажется. Если нет опыта его обработки и приготовления, лучше предпочесть безопасный съедобный гриб.

Sources of information
  1. Грюнерт Г. Mushrooms / пер. с нем. — М.: «Астрель», «АСТ», 2001
  2. Лессо Т. Mushrooms, determinant / пер. с англ. L. IN. Гарибовой, With. N. Лекомцевой. — M.: «Астрель», «АСТ», 2003
  3. Уду Ж. Mushrooms. Энциклопедия = Le grand livre des Champignons / пер. с фр. — M.: Астрель, АСТ, 2003
  4. Хардинг П. Mushrooms / Перевод с англ. E. With. Щигеля. — M.: «Астрель», «АСТ», 2002
  5. Сержанина Г. AND. Шляпочные грибы Белоруссии. — Минск: Наука и техника, 1984