0436 photo

Most of even the most experienced lovers of quiet hunting always collect those types of mushrooms with particular caution, which are very similar to the poisonous. And when he saw a cobweb, They may not at all risk cutting off such a fruit body, since almost all representatives of this kind are dangerous to health, And they can be easily confused with edible.
The most trouble can be caused by an ordinary spider, which poisons the body gradually, and anxiety symptoms can manifest itself a few weeks after its eating. It is worth figuring out, How he looks, And is it easy to distinguish it from non -toxic "brothers".

Description of the mushroom

An ordinary spider, Cortinarius trivialis called Latin, belongs to the Pautinnikov family (or cortinar) And the genus of the cobwebs (The order of the agriculture). The people are also known, Like a submarine, since it is mostly growing in wet areas.

He acquired his name thanks to a kind of web cover, reminiscent of a vual -shaped film, which connects the edges of the hat to the leg. And the epithet "ordinary" symbolizes the classic, the usual structure of the fruit body and the inexpressive color.

Hat the mushroom reaches in diameter from 3 to 8 cm. In non -residual representatives of the species, she has a hemisphere, rounded cockroach form with bent edges. As the mushroom grows, She becomes convexly prohibited with a wide low tubercle in the center. In this case, a small amount of mucus can be seen on the surface of the hat.
0437 photo

The color changes from the pale yellow or pale blond with olive tint to clay, Honey-brown and jelly brown. There are also fruit bodies with a red-brown hat in the center and light edges.

Gimenofor (The lower part of the hat, on the surface of which there is a thin spores) It differs wide, often located to each other plates, growing in the shape of a tooth. In young mushrooms, this part has a yellow or whitish color, And in more mature-rusty-brown or pale-honey. Also on the hymenophora, a barely noticeable web cover of a whitish -colored consistency mucosa is visible.. Spore powder in an ordinary cobweb-yellowish-brown.

The pulp is on the cut The mushroom is quite dense, ocher color (sometimes acquires a light white shade), and closer to the base of the leg becomes slightly brownish. The smell of the fruit body is unpleasant, And the taste is inexpressive.

Is an edible cobweb or poisoning is possible?
Leg The web of an ordinary silky and dense. It has a cylindrical shape, which narrows or sometimes expands closer to the base. Its height is 5-10 cm, And the diameter is no more 1-2 cm. In young representatives of the species, it is initially continuous, And later it becomes completed. The color of the legs is white, Sometimes with a purple tint, In the area of the base of the Burovatoy. The belt on the leg resembles concentric fibers of yellow-brown and brown shades.

Reference: For the first time, the Pautinniks were mentioned in 1821 h eck a Swedish botanist and Nicholas Elas Magnus Fris.

Time and place of fruiting

An ordinary cobweb mainly grows in the same places, where other representatives of his genus, preferring deciduous and mixed forests (more often, where there is alder, Birch and aspen). Occasionally, поодиночке или небольшими группами, он встречается в хвойных лесах на хорошо увлажненных участках.

Распространен гриб на таких территориях с умеренно-климатической зоной:

  • западная часть Европы (Германия, Британия, Бельгия, Австрия, Финляндия, Швейцария, Дания);
  • восточная территория Европы (Чехия, Венгрия, Латвия, Словакия, Литва, Румыния, Польша и Эстония);
  • North America.

On the territory of the Russian Federation, a web is found in almost the entire belt of moderate latitude (from Kaliningrad to Kamchatka), as well as in adjacent territories, such as Kazakhstan, Mongolia. Период плодоношения колеблется с июля и до сентября.

How to distinguish from edible doubles

Опытные грибники не часто путают обыкновенный паутинник с другими представителями рода, но иногда он может оказаться похожим на слизевой паутинник (Lat. Cortinarius mucifluus), который считается условно-съедобным. Однако важно его не путать с несъедобным слизистым паутинником (Cortinarius mucosus).

0438 photo
Слизевой паутинник

Вышеуказанные плодовые тела отличаются более длинной ножкой и плотным слоем слизи. Цвет гименофора – кремовый.

The difference from the triumphal cobweb

0439 photo
Триумфальный паутинник

Sometimes the submarine can be mistaken (Cortinarius triumphans), called the people as a golden or yellow -plane. However, upon detailed examination, you can see следующие различия:

  • диаметр шляпки – 5-12 cm;
  • слизь становится волокнистой при подсыхании;
  • цвет в центре шляпки более яркий, а ближе к краю становится бледным;
  • на ножке просматриваются пояски из чешуек;
  • пластинки гименофора выемкой прирастают к ножке, у незрелых грибов они имеют голубовато-кремовый оттенок, а позже приобретают коричневый окрас со светлыми краями;
  • мякоть без особого выраженного вкуса и запаха.

It is worth noting, что мякоть паутинника Триумфального приобретает желтый цвет при контакте со щелочным раствором.

Besides, Cortinarius triumphans считается самым распространенным и собираемым представителем рода.

Рассматриваемый вид плодового тела является несъедобным и в пищу не употребляется. Однако до настоящего времени его пищевые качества не изучены до конца. Согласно некоторым данным, гриб представляет особую опасность для человеческого организма, поскольку входящие в его состав токсины замедленного действия способны постепенно наносить вред системе пищеварения. Симптомы отравления этим плодовым телом могут проявляться только спустя 1-2 недели употребления его в пищу, что существенно снижает шанс на успешное лечение.

Тем временем некоторые эксперты утверждают, что паутинник не содержит токсинов, но непригоден в пищу только из-за своего неприятного запаха и невыразительного вкуса.

Чтобы сезон сбора грибов прошел благополучно, стоит внимательно изучить описание паутинника обыкновенного, узнать, чем он схож со съедобными представителями своего рода. Тогда можно будет смело употреблять в пищу аппетитные блюда и избежать отравлений.

Sources of information
Ильина Т. A. Грибное богатство. All, что нужно знать начинающему грибнику Издательство: Эксмо, 2016 G. – 176 стр.